• Tel: +385 95 367 9769
  • Email : info@edukatorID.com

Pretraži programe i edukacije

pritisni ENTER za pretragu
Kreni od onoga što je moguće

Zanimljivo je samo ono što je nemoguće!

Čini li se vama kada čitate društvene mreže, osobne i profesionalne blogove i motivacijske citate pretražujući brzo sadržaj svog zaslona, da ne činite iskorake i kao da živite neobično jednostavan život sastavljen od uspona i padova? Možda vam se stvara slika kako biste trebali od 0 do 24 činiti nemoguće stvari kako biste u svrhu divljenja objavili svoj uspjeh na društvenim mrežama?

Kada sam imala jednu od grupa u sklopu online programa, dotakli smo se i teme različitosti u funkcioniranju te stilovima osobnosti. Bilo je onih u grupi koji na riječ izazov, nove inicijative, rizik osjete trepet u trbuhu, uzbuđenje i prepoznaješ poseban sjaj u očima. A neki sličnu takvu reakciju imaju na riječi stabilnost, mir, predvidiljivost. I znate što? Oboje je u redu. I više nego u redu :) Razgovarali smo o tome kako se osjećaju kada gledaju sve objave i govore o tome kako treba činiti velike iskorake, ogromne promjene i izlaziti iz zone ugode (stavljene u dobroj namjeri). Očekivano, bilo je onih kojima je to poticajno, a nekima je stvaralo pritisak. Jer svaka osoba je jedistvena, zaista individualna u svojim preferencijama, željama, mogućnostima, prirodnim obrascima razmišljanja i viđenju stvarnosti. Također, svakaka osoba posjeduje individualne alate u sebi koje joj služe da reagira na različite situacije pa tako i one izazovne. Tako nekoga može inspirirati prilika za izazov, a nekome je to zanimljivo, ali osjeća blagu napetost, treba mu vrijeme da se odluči, vrijeme prilagodbe.

Pexels pixabay 209728

Naravno, svatko od nas ima svoje izazove i život nas potiče da uz stvari koje smo savladali, radimo i one nove koje su nam izazovne i donose nam rast. Ali je skroz u redu da svatko ima svoj način izvođenja, način prilagodbe i jedinstvenu onu prvu reakciju. Zato mi u ID metodologiji idemo od onoga što je osobi moguće, što su njezini kapaciteti, one osobine koje već posjeduje kao i snage. Životne situacije nam same po sebi daju priliku za stjecanje novih vještina, nove mogućnosti, prepreke koje iziskuju da pokažemo koliko možemo. Poznavajući sebe možemo razumjeti kako se nositi sa svime time. Netko može doznati 24 sata prije da putuje u drugi grad i treba pripremiti materijale i osjeća u tome adrenalin i uzbuđenje, a netko se lagano smrzne jer nije to predvidio. Nekome treba više slobodnog prostora, nekome strukture. Nekome odgovara da mu se najavi izazov (osobni ili poslovni unaprijed), netko samo uskoči na taj vlak i još ga krene voziti. Nijedni kapaciteti ili način funkcioniranja nisu više ili manje vrijedni, nego su vrijedni svatko na svoj način.

Želim vam puno uspjeha u tome da upoznajete sebe kroz svaki dan i nađete svoj autentičan način kako živjeti, da vam je to smisleno i u skladu s onim tko jeste uz prikladnu dozu izazova jer rast je izvan stagnacije. Sretno nam svima u tome da krenemo prvo u onome što je moguće kako bismo došli do nemogućeg! :)

Piše Anđela