• Tel: +385 95 367 9769
  • Email : info@edukatorID.com

Pretraži programe i edukacije

pritisni ENTER za pretragu
Imunitet na promjene

Imunitet na promjene – ja želim, ali tijelo, emocije i misli signaliziraju NE!

 

Želim se više posvetiti sebi?

Želim započeti svoj projekt?

Želim promijeniti posao?

Želim više čitati?

Želim biti u vezi?

Želim upisati slikanje?

Želim pokrenuti nešto svoje?

 

Koliko često se nalazite u situaciji da imate jednu ili dvije stvari koje želite, a prolaze godine i ne ostvarujete ih?

Koliko često se nalazite u situaciji da radite na svom cilju/projektu, no nikako da završite s pripremama i krenete u akciju?

Koliko često u mašti realizirate svoj cilj, no onda se krenete uspoređivati se s drugima i odustanete?

Zbog čega znamo što želimo? Ponekad znamo i korake, a ne pokrećemo se?

 

Koncept i program Imunitet na promjene daje odgovor na ova pitanja.

Kada kažemo imunitet najčešće mislimo na zdravlje! Imunitet je sustav koji se aktivira kada nas napadnu virusi ili bakterije te nas štiti i bori se da se oporavimo. Imunitet na promjene je naziv za pojavu otpora, nelagode ili tjelesnih tegoba kada pokušamo napraviti neku promjenu koju naš mozak prepoznaje kao opasnu!

Zvuči pomalo čudno zar ne?

Zbog čega bi naše tijelo prepoznavalo cilj da želimo više čitati, promijeniti posao ili upisati slikanje kao opasno?

Fight or flight

Naš organizam napravljen je tako da predviđa buduće situacije na temelju prošlih i uvijek je spremno obraniti nas ako nas nešto napadne. U slučaju da naš mozak prepozna nešto kao opasno on će poslati signal ostatku tijela da bježimo ili će procijeniti da je bolje boriti se, pa ćemo se boriti. Ovo ponašanje bit će popraćeno napetošću, možda strahom, brigom ili povećanom aktivacijom tijela u slučaju borbe.

Mozak – skladište svih događaja i emocija koje su nam se dogodile tijekom života

U našem mozgu kao na računalu pohranjene su sve slike događanja i naših osjećaja u tim događanjima. Budući da je to puno informacija, mi ćemo se sjećati onoga što nam je važno ili onog što je bilo popraćeno snažnim emocijama, bilo ugodnim bilo neugodnim.

Sada kada ovo znamo, postaje jasnije zbog čega bi čitanje, posao, slikanje, veza i dr. moglo biti opasno, zar ne?

 

Imunitet na promjene – biološki, psihološki i sociološki razlozi

Recimo da ste kao mali patili od disleksije, ali nije bilo stručnjaka da prepozna vašu teškoću. Proživljavali ste ruganja i loše ocjene zbog toga što niste mogli čitati na glas, niti učiti iz knjiga kao drugi. Voljeli ste u predškolskoj dobi slikovnice, čak ste voljeli i čitati no sve što se događalo oko vas utjecalo je da se čitanje u vašem mozgu puno češće veže za neugodne emocije nego za ugodne.

I sada kada ste odrasli odlučili ste upisati edukaciju koja bi Vam pomogla u napredovanju u poslu i stalno odgađate upis, počinju se javljati misli da možda ni posao koji radite nije za vas, možda vam se i vaši kolege, a i nadređeni čine da nisu pravo okruženje za vas, a zapravo vaše tijelo jednostavno signalizira da je čitanje opasno zbog prošlih događaja.

U među vremenu vi ste otkrili da imate disleksiju, završili ste školu u kojoj ste slušajući prolazili sa solidnim uspjehom, imate posao gdje Vas disleksija ne ometa i zaboravili ste na sva ružna događanja ili ih se barem spontano ne prisjećate u svakodnevici.

Potpuno ste zbunjeni činjenicom da odgađate upis na edukaciju koja će Vam pomoći u promociji.

Imunitet na promjene je jednostavno signal našeg tijela da je nešto opasno za nas jer smo zaista proživjeli teška, a možda i bolna iskustava na biološkoj razini (operacije, bolesti, teškoće i dr.), na psihološkoj razini (ruganje, posramljivanje, odbacivanje, forsiranje i dr.) i sociološkoj razini (okruženje koje nas nije prepoznalo, usmjerilo ili podržalo).

I što sada?

Kako Vam program Imunitet na promjene može pomoći?

  1. Pomažemo Vam da postavite cilj tj. promjenu koju želite postići?
  2. Postupno Vas pitanjima vodimo da osvijestite sva ponašanja koja činite ili ne činite da postignete promjenu, te osvijestite vaše brige i strahove i iz njih izvučete duboka uvjerenja kojih možda niste niti svjesni. Uvjerenja koja su povezana s nekom prošlim neugodnim iskustvima, a na temelju kojih doživljavate sve oko sebe danas te iz kojih djelujete.
  3. Razrađujemo zajedno male korake kojima testirate ta duboka uvjerenja kako bi omogućili tijelu da vaš željeni cilj veže uz napredak i ugodne emocije te s vremenom prestane biti  opasnost.
  4. Nakon edukacije imamo još jedan susret u trajanju od 2,5 sata gdje smo Vam podrška za sljedeće iskorake.

Rad u grupi pomaže u svim koracima programa, jer su svi polaznici u istoj situaciji i jako brzo se stvara podržavajuće i motivirajuće okruženje.

Slobodno mi se obratite za savjet i podršku pri upisu programa!:)

Piše Renata