Objavljeno: 05.08.2019

Kad sam bila dijete, ljudi oko mene su me zvali sanjar. Voljela sam puno vremena provoditi u maštanju, osmišljavanju nekih sadržaja koji su dobri za „nekad u budućnosti“. Tako su nastajale pjesme, priče, igre i razni sadržaji koji su bili plod moje mašte. Nikada nisam smatrala da ovakva aktivnost može biti talent sve dok nisam otkrila Edukator ID program za otkrivanje potencijala.

Svi imaju talent
Kako je vrijeme prolazilo, to dijete je prestalo „maštati“ i osmišljavati sadržaje te se spustilo u realnost života. Završiti fakultet je postao cilj, jer eto, recesijsko je vrijeme pa se treba upisati ono što tržište najviše traži, odnosno ekonomiju ili pravo. Odabrala sam pravo ili je pravo odabralo mene. Maštovito i kreativno dijete u meni se potpuno ugasilo. Od mašte jedino mi je ostalo zamišljati kako ću u budućnosti proći to “Građansko pravo” i približiti se korak bliže prema cilju, odnosno burzi rada.  Za to vrijeme došla mi je jedna draga prijateljica i počela mi pričati kako svi imaju talente koje treba razvijati, da bi ja baš bila dobra za taj program, da si dopustim da ponovno prodišem i oslobodim taj kreativni duh u sebi. Mislim u sebi: ” Ona mi priča tu o nekim talentima, a ja na trenutnom poslu plovim u izvještajima, operativi i brojkama (kojih nisam fan) i dopuštam si maštati jedino o godišnjem odmoru.”
 

Vraćanje k sebi i djetetu u meni

Po prirodi sam osoba koja voli učiti i osobno se razvijati, stoga sam pristala otići na ID Edukator program. Nisam imala velika očekivanja, no taj vikend je bio ključna točka za prekretnicu na mome daljnjem putovanju. Što se dogodilo? Znate ono dijete koje je voljelo maštati i zamišljati što će biti u budućnosti? Upravo to dijete je otkrilo da ima talent i to prvi u kategoriji od 34 teme talenta prema Gallupovom upitniku koji identificira talente ili područja koja nam prirodno dobro idu.  Također, pokazuje kako ih razviti do razine da postanu snaga. Bila sam jako iznenađena, jer sam okrila nešto što je zapravo u meni, blago koje sam ja dobro zakopala. Taj talent zove se eng. Futuristic, osobe sa tim talentom gledaju preko horizonta, imaju vizije onoga što bi moglo biti u budućnosti. Inspiriraju druge i sebe u sadašnjosti sa nadom u bolji život, bolji posao te mogu vrlo lako opisati slike i vizije koje vide.
 

Mojih TOP 5 talenata

Uz Futuristic, u paketu su došli još neki talenti koji su mi dali širu sliku svega. Talente koje sam otkrila uz navedeni su bili i; eng. Woo (Win others over), talent koji voli izazov upoznavanja drugih ljudi, voli inicirati razgovore sa novim ljudima, strancima, tzv.“probijanje leda“ u razgovorima. Sad mi je slika  već jasnija zašto mi se telefonski imenik stalno puni brojevima i kako stalno uživam upoznavati nove ljude. Uz to, oslobađajuće je bilo saznati da imam talent eng. Achiever koji može raditi puno, predano i produktivno te ima vrlo visoku razinu energije. Stvarno je bilo olakšanje saznati da nisam luda jer na godišnjem odmoru volim raditi, za mene je to odmor.
 
Osim talenta koji može osmisliti, vizionirati sadržaje, talenta koji može izvšiti zadatke, otkrila sam također da imam talent eng. Activator, talent koji ideje lako pretvara u akciju. Shvatila sam tada da je u redu što sam stalno aktivna, što sam oduvijek voljela pokretati i motivirati grupe. Ovo mi je postalo sve zanimljivije jer vidjeh da sam to stvarno ja! Dijete u meni se počelo buditi.
I zadnji talent u Top 5, je eng. Self Assurance, talent koji je stavio točku na i. Taj talent se manifestira na način da osoba koja ima taj talent čvrsto vjeruje u sebe, svoje odluke i način na koji upravlja svojim životom. Kao unutranji kompas, intuicija ili duboka vjera koja daje osobi sigurnost u vlastite odluke.


Ljetnji ID- blog_Ivana

Svi smo pozvani da budemo slobodno dijete…

U konačnici, kad sam sve to spoznala, pitala sam se – što sada? Odlučila sam preuzeti rizik, jer su mi oklonosti bile naklonjene te napustiti tadašnji posao, posvetiti se završetku studija i razvijati talente koje sam ponovno otkrila u sebi.

Zapravo me edukacija Edukator ID vratila u djetinstvo i sve ono što ja jesam, zarobljeno dijete u meni je postalo slobodno dijete i radosno. Smijem biti to što jesam i tako dati svoj doprinos društvu, obitelji, prijateljima i svijetu. Nije bilo lako, ali ustrajno korak po korak pronašla sam svoje mjesto i područje gdje želim biti izvrsna, a to i mogu jer imam talente za to! 🙂 

Piše Ivana

Moja kratka ID refleksija

  1. O čemu volim maštati/razmišljati u slobodno vrijeme?
  2. Kada bih znao/la da nema prepreka onomu što želim ostvariti, što bi to bilo?
  3. Što sam volio/voljela raditi kao dijete? Sjetite se jedne aktivnosti koju ste voljeli raditi kao dijete. Važno je da ste to voljeli raditi u slobodi i u tome ste uživali!

 

 

*/ ?>